
QBI Deduction and Wages Through Professional Employer Organization 
 
The citation for this article doesn’t address QBI at but does address wages 
through a Professional Employer Organization (PEO).  We feel the issue 
addressed can be important when it comes to QBI as well, thus we wrote this 
article. 
 
The Qualified Business Income (QBI) deduction under Section 199A is generally 
20% of the profit from the business with some adjustments.  Taxpayers with 
income above the threshold have to apply an additional limitation connected to 
wages and property in the business. 
 
In the case of a partnership or sole proprietorship, they are often little or no 
wages because the owners are the workers.  One way often used to get around 
this “no wage” issue is to pay the owners through a Professional Employer 
Organization (PEO). 
 
OUR QUESTION – Does this create “wages” paid by the business for purposes 
of the QBI deduction for higher taxable income taxpayers?  Here are detail 
showing why we are asking the question and trying to make you think.  (Yes, we 
know tax season has barely ended and you may not want to think yet.) 
 
PEOs are legal separate entities and act as the HR department for various 
clients.  PEOs handle tax matters, any fringe benefits, and other employer 
related items.  PEOs often issue Forms W-2 for the clients using the PEOs’ name 
and EIN as the employer.  Some PEOs appear to be created only for one client 
while some PEOs have many clients. 
 
Regulation 1.199A-2(b) states “In determining W-2 wages, an individual or RPE 
[relevant passthrough entity] may take into account any W-2 wages paid by 
another person and reported by the other person on Forms W-2 with the other 
person as the employer listed in Box c of the Forms W-2, provided that the W-2 
wages were paid to common law employees or officers of the individual or RPE 
for employment by the individual or RPE.  … For purposes of this paragraph 
(b)(2)(ii), personal that pay and report W-2 wages on behalf of or with respect to 
others can include, but are not limited to, certified professional employer 
organizations under Section 7705, …”.  “Certified professional employer 
organizations” (CPEO) were created through new code sections 7705 & 3511 as 
part of a 2014 Act effective January 1, 2015. 
 
Recently IRS issued Chief Counsel Advice (CCA) Memorandum 201916004 
dated March 1, 2019.  This CCM addresses questions regarding a statement in 
the preamble to regulation 301.7705-1, which states, in part, that a self-employed 
individual including partners of a partnership are not “employees” for purposes of 
any services they are providing through the PEO to their own sole-proprietorship 
or partnership.  As such monies paid to these individuals are not wages but 



instead these individuals should be issued a Form 1099-MISC from the PEO 
instead of a Form W-2. 
 
EXAMPLE INCLUDED IN THE CCA:  A common law employee of a marketing 
firm receives wages from a CPEO for services the employee performed for the 
marketing firm under a contract between the firm and a CPEO.  This employee 
also owns a part-time cleaning business as a sole proprietor and this cleaning 
business is contracted by the marketing firm to clean its offices.  Payments to the 
cleaning business for its cleaning services are also managed by the CPEO under 
its contract with the marketing firm.  Payments made to the individual by the 
CPEO for the services the individual’s sole proprietor cleaning business performs 
for the marketing firm are not wages and must be reported as payments to a self-
employed individual under Section 6041.  However, the CPEO is treated as the 
employer of the individual for employment tax purposes with respect to the 
payments CPEO makes to the individual for thee services the individual performs 
as a common law employee of the marketing firm, these payments are reported 
as wages by the CPEO. 
 
SECOND EXAMPLE FROM THE CCA:  In contrast to the situation described 
above…any payment made by a CPEO to a partner in a partnership under a 
contract between the partnership and the CPEO must always be treated as a 
payment to a self-employed individual and reported as such under Section 6041. 
 
This CCA memorandum does not mention “wages” for purposes of the QBI 
deduction, but the regulations for the QBI deduction do mention “wages” paid 
through a PEO.  Therefore, if the “wages” paid by a PEO to a self-employed 
taxpayer or a partner should be reported on a Form 1099-MISC, are they 
considered “wages” for purposes of the QBI? 
 
CCA 201916004, March 1, 2019.  A copy of this CCA can be found by going to 
www.irs.gov/pub/ clicking on irs-wd and then on 201916004. 
 
Upcoming seminars listed below. 
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use the word SUBSCRIBE in the subject line. 
 
UPCOMING SEMINARS: 
 
May 16 & 17, Michigan Chapter of NATP at Double Tree, 4747 28th St, SE, 
Grand Rapids, MI.  Topics include Teens & Taxes (kiddie tax, scholarships, 
dependents, and more), Elections, HSAs, Schedule C, Medicaid, Social Security 
planning, and Ethics.  For more information go to www.minatp.org.  
 
May 21, Orange County Chapter of California Society of Enrolled Agents at the 
Phoenix Club in Anaheim, CA.  David is presenting 1031 Exchanges and 
Nonresident Alien Issues.  For more information go to eaoc.org. 
 


